Ezeket a hagyományos, magyar ételeket imádjuk

Hirdetés
Hirdetés

2017.06.20.

Cikkek

Tradicionális magyar ételek


Magyar étterem, pörkölt nokedlivel

“Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.” – Gundel Károly


Hortobágyi húsos palacsinta

 

A hortobágyi palacsinta, vagy hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, darált pörkölthússal töltött sós palacsinta. Étlapokon általában előételként szerepel, de laktató mivolta miatt főételként is fogyasztható.

 

Pörkölt nokedlivel

 

Egyik legismertebb magyar húsétel a pörkölt. Ez az étel a sertészsírban pirított vöröshagymához adott hazai fűszerpaprika, valamint az elkészítés sajátos technológiája – a rövid lén történő párolás és többszöri zsírjára pirítás – révén sajátos ízt és színt kap, szaftja mártásszerű lesz, a kész étel raguhoz hasonló. Készülhet sertés-, marha-, bárány-, csirkehúsból vagy halból, néha gombából. A csirkéből és halból készült pörkölteket „paprikás”nak is nevezzük, mert a felhasznált hús jellege miatt a zsírjára pirítás nem lehetséges, így elkészítése során a hús inkább fő, mint pörkölődik.

 

Gulyás

 

A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar gasztronómia alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt.

 

Dobostorta

 

A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847–1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Mennyei édesség égetett cukorral a tetején. 

 

Libamáj

A libamáj egy ínyenc étel. Számos országban francia nevén, foie gras-ként ismerik. A magyar lúd (népszerű nevén liba) májának feldolgozásával készült libamáj Magyarország egyik fontos exportcikke.

 

Magyar étterem Budapesten a neked való úti cél, ha olyan helyet keresel, ahol ezek közül az ízletes fogások közül válogathatsz.

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


Hirdetés
3 trükk a csodás mosolyért

Tovább


A mosoly a legszebb ékszer, szokták mondani. Egy szép mosoly tényleg csodákra képes, ezért teljesen érthető, ha te is mindent megteszel annak érdekében, hogy minél ragyogóbb, és ellenálhatatlanabb mosolyod legyen. Mi most ebben...

Csapatépítő szervezése 2020-ban

Tovább


Törölve, törölve, törölve. 2020 az év amikor gyakorlatilag minden esemény törölve lett. Legtöbbünk az irodába se jár be egy ideig, vannak, akik még most sem, nem, hogy csapatépítő tréning szervezésén gondolkodnának. Pedig ez...